Dom za ostarele ali oskrba na domu

Zaradi vse boljše zdravstvene oskrbe populacija starejših oseb močno narašča, s tem pa tudi zahteve po  njihovi oskrbi.

S starostjo začnejo upadati različne funkcije kot so ravnotežje, mišična moč, koordinacija, gibljivost, hitrost itd.

Vse to se začne dogajati že nekje po 30 letu, kako hiter pa bo upad teh funkcij, je odvisno od dejavnikov kot so način življenja in genetika.

Seveda z zdravim načinom življenja lahko močno odložimo potrebo po pomoči pri dnevnih aktivnostih. 

Zdrav starostnik

Pri normalnem procesu staranja in z nekimi klasičnimi starostnimi obolenji, se starostniki večinoma sami odločajo ali bodo preživeli preostanek življenja doma in v primeru potrebe najeli zunanjo pomoč pri dnevnih opravilih (npr. čiščenje, kuhanje, košnja trave..) ali se rajši odločijo za dom starejših, kjer je za vse poskrbljeno, poleg tega, pa je tudi več vodenih aktivnosti in socialnih stikov.

Kronično obolenje

Včasih je normalen proces staranja moten, zaradi nekega napredujočega obolenja, ki lahko vodi v težjo pokretnost oz. nepokretnost (večinoma različna nevrološka obolenja kot so multipla skleroza, demenca…). Takrat se svojci večinoma že predhodno pripravljajo na različne scenarije in postopoma vključujejo različne pomoči. To je lahko v obliki pomoči na domu ali pri demenci dnevno varstvo, če bolezen napreduje do te stopnje, da življenje praktično doma ni več možno in v primeru, da oseba živi sama, je potem najboljša rešitev dom za starejše.

Nenadna prizadetost

Lahko pa pride do poslabšanja zdravstvenega stanja zelo na hitro (možganska kap, poškodbe, težja sistemska obolenja), takrat pa je odločitev kako naprej, veliko težja?

Tukaj je na voljo več možnosti. Osredotočil se bom predvsem na možgansko kap, je pa tudi pri drugih prej omenjenih težavah podobno.

V primeru, da je oseba pred tem živela aktivno, samostojno življenje, je vsekakor smiselno razmišljati o oskrbi na domu in ne takoj na prvo žogo razmišljati o domu za ostarele.

Pri večini mojih strank so dobili svojci navodila specialistov, ne enega, temveč večih, naj dajo svojca v dom za starejše, ker ta oseba ne bo nič več zmogla. 

Specialisti priporočajo na podlagi trenutnih možnosti, ki jih ponuja zdravstveni sistem. To pomeni, če je oseba preveč prizadeta, potem zanj ni predpisana rehabilitacija, temveč nega. Domovi za ostarele so negovalne ustanove in ne rehabilitacijske. Ne glede na to, da imajo v domovih fizioterapijo, je ta namenjena ohranjanju zdravja stanovalcev in ne rehabilitaciji. 

V kolikor gre vaš svojec v dom za ostarele vam moram priznati, da so imeli specialisti prav in ta oseba res ne bo napredovala, saj je za napredek potrebno trdo delo.

Če se svojci odločijo za oskrbo na domu, pa danes obstaja veliko podjetij, ki izvajajo oskrbo na domu. Nekatera imajo koncesije, to so podjetja  za nego na domu, poleg pa je že veliko fizioterapevtov, ki opravljamo delo na bolnikovem domu, delovnih terapevtov, zobozdravstvo in zobna tehnika…

Fizioterapija na domu

Naj omenim, da fizioterapija na domu trenutno še ni del koncesijske dejavnosti in za njo ne dobite delovnega naloga, kar pomeni, da je samoplačniška.

V Sloveniji že vrsto let izvajamo samoplačnisko fizioterapijo na domu in moram priznati za sebe, da smo ne glede na slabe napovedi specialistov, z intenzivnim delom povsod dosegli izboljšanje, v 95% tudi do hoje. To ne pomeni, da s tem garantiram, da bo vaš svojec shodil. Hočem povedati le, da v kolikor ima stranka željo po izboljšanju in je pripravljena trdo delati, lahko pričakujemo napredek. Naj še enkrat poudarim, potrebna je močna želja stranke oz. prizadete osebe in pripravljenost trdo delati. Seveda je za uspešno rehabilitacijo, poleg prej omenjenega, bistvenega pomena tudi, da je oseba sposobna slediti navodilom.

Imel sem nekaj primerov, kjer so svojci želeli, prizadeta oseba pa sicer bi, ampak ne bi preveč delala. V takih primerih svojcem lepo razložim, da velikih napredkov ni za pričakovati in je nadaljnja rehabilitacija potem stvar dogovora. 

S fizioterapijo lahko uspemo usposobiti osebo do te mere, da zmanjšamo potrebno pomoč pri negi, kar dolgoročno zmanjša stroške oskrbe take osebe.

Vsem svojcem prizadetih oseb želim sporočiti, da pred dokončno odločitvijo, kam bi nastanili svojega prizadetega svojca, preverijo vse možnosti in se potem odločijo na podlagi vseh informacij.

Top

Trenutno ste brez internetne povezave