Kaj lahko storim za svojega težje pokretnega očeta, mamo, ko obisk fizioterapevta ni možen?

Odločil sem se, da napišem nekaj za vse tiste, ki imate doma težje pokretne osebe in zaradi trenutnih razmer s korona virusom, obisk fizioterapevta pri njih ni več možen.

Kot verjetno že veste, je zaradi preprečitve širjenja korona virusa prepovedano tudi izvajanje vsakršnih fizioterapevtskih storitev. Fizioterapija je dovoljena le v javnih zavodih, kjer bi odsotnost fizioterapije pomenilo poslabšanje stanja npr. respiratorna fizioterapija.

Ker fizioterapija na domu ne spada v javno zdravstvo ampak je na voljo le kot samoplačniška storitev, je zato izvajanje le te prepovedano.

Fizioterapevti, ki izvajamo fizioterapijo na domu, v veliki meri s kontinuiranim izvajanjem preprečujemo poslabšanje zdravstvenega stanja težje pokretnih oseb. S primerno intenziteto terapevtskih postopkov omogočamo, da te osebe v skladu s svojimi zmožnostmi ohranjajo mišično moč, kondicijo in s tem tudi predihanost. Na ta način preprečujemo sekundarne komplikacije (preležanine, respiratorne komplikacije, globoko vensko trombozo, kontrakture in ortostatsko hipotenzijo).

Ker je trenutna situacija zelo nepredvidljiva in časovno neopredeljena, zaradi česar je trenutno nemogoče napovedati koliko časa bodo te osebe dejansko brez ustreznih fizioterapevtskih postopkov, je prav, da vam podam nekaj napotkov, kaj storiti, da v najboljši meri preprečite nastanek teh sekundarnih komplikacij.

V kolikor je oseba sposobna stoje ob pomoči in je pri njej fizioterapevt izvajal terapijo tudi v stoječem položaju, potem je zelo pomembno, v kolikor se čutite sposobne in imate na voljo dovolj močne osebe za pomoč, da poskušate na najbolj varen način stojo še vedno zagotoviti.

Stoja je zelo pomembna iz vidika preprečevanja vseh zgoraj naštetih sekundarnih komplikacij. Prav tako je pomembno, da poskušate vstati večkrat preko dneva, v kolikor je možno večkrat zaporedoma, da se oseba pri tem prediha in na ta način vzdržuje mišično moč ter kondicijo.

V kolikor oseba ni sposobna stoje in je fizioterapevt izvajal fizioterapijo v sedečem položaju, ali se ne čutite sposobne zagotoviti varne stoje, je pomembno, da osebo čim več posedate z nogami preko roba postelje.

Posedanje preko roba postelje je zelo pomembno za preprečitev zgoraj naštetih komplikacij. V sedečem položaju potem lahko izvajate različne vaje za trup s katerimi vzdržujete ustrezno dinamično stabilnost trupa ter predihanost. Prav tako je pomembno, da zagotovite ustrezno varnost, zato je potrebno obvezno za hrbet osebe namestiti mehke blazine, odeje, vzglavnike, da se v primeru padca nazaj, oseba ne poškoduje, vendar le nasloni.

Za posedanje uporabljajte tehniko usedanja preko boka in osebi pri tem le pomagajte tam kjer ji ne gre ter ne delajte namesto nje. Prav tako osebe ne posedajte direktno iz hrbta z vlekom za roke, saj ji s tem nič ne koristite, temveč ji posredujete napačne gibalne vzorce, prav tako pa ogrožate sebe za nastanek poškodb.

Če je oseba tako slabotna, da posedanje ne pride v poštev, potem je potrebno izvajati aktivnosti v ležečem položaju.

Tu si lahko pomagate z aktivno-asistiranimi vajami za obračanje na bok (levo, desno). Pri tem je pomembno, da se oseba pri tem utrudi, zadiha in s tem poveča predihanost pljuč. Prav tako lahko izvajate vaje za noge, roke, trup. Glede na zmožnosti osebe, temu prilagodite različne aktivnosti.

Pomembno je le, da se oseba zadiha in s tem prediha. Tako lahko preprečite komplikacije nastanka respiratornih komplikacij, ki bi lahko vodile do hospitalizacije, kar pa v teh razmerah ni najbolj ugodno.

V primeru, da ima oseba težave z obilnim nastajanjem sluzi v dihalnih poteh si lahko pomagate tudi s pripomočkom Flutter, ki se uporablja pri astmi, cistični fibrozi, bronhitisu, atelektazi, obilnem nastajanju sluzi v dihalnih poteh. Kaj je Flutter?

ZA UPORABO FLUTTERJA, SE MORATE POSVETOVATI Z VAŠIM OSEBNIM ZDRAVNIKOM.

Top

Trenutno ste brez internetne povezave