Manualna terapija

V manualni terapiji uporabljamo tehnike:

  • miofascialne relaksacije in manipulacije fascij
  • sklepne mobilizacije
  • obravnavo miofascialnih prožilnih točk (»trigger points«)

Miofascialna relaksacija in manipulacija fascij

Je tehnika raztezanja mehkega tkiva. Z miofascialno relaksacijo apliciramo stopnjevan razteg na mehko tkivo, ki ga stopnjujemo glede na povratni odgovor organizma vsakega posameznika. S to tehniko dosežemo sprostitev napetosti in omejitev, ki so prisotne v tkivu ter tako optimiziramo dolžino mišičnih vlaken in s tem odstranimo prisotnost nenehnega vleka oz. disfunkcije. Vse te konstantne disfunkcije povzročajo v telesu neravnovesje, ki pa se po določenem času, ko telo ni sposobno dovolj kompenzirati izrazijo z bolečino v mišično-skeletnem sistemu oz. z različnimi obolenji.

Sklepna mobilizacija 

Se uporablja pri disfunkciji sklepa, v katerem je omejeno ali zmanjšano znotraj sklepno gibanje s posledičnimi bolečinami in/ali omejenim fiziološkim gibanjem (npr. artroza).

Cilj je ponovno vzpostaviti vse komponente znotraj sklepnega gibanja in s tem omogočiti neboleče, v normalnem obsegu fiziološko gibanje.

Miofascialne prožilne točke ali »trigger points«

So žarišče prekomerne vzdražnosti v napetih skeletnih mišicah in so locirane v mišičnem tkivu in/ali mišični ovojnici. Lokalno mesto miofascialne prožilne točke je na pritisk boleče, bolečina pa se širi stran od mesta pritiska (npr. v glavo, v roko, v nogo, v križ…). Če se bolečina ne širi stran od mesta pritiska potem so to »tendernes« točke.

Miofascialne prožilne točke nastanejo kot posledica akutnih in kroničnih obremenitev mišice.

Za naročitev na fizioterapijo nas pokličite ali pošljite elektronsko pošto.
NAROČANJE

NAZAJ…

Top

Trenutno ste brez internetne povezave