Oprema in pripomočki za nepokretno osebo

Velikokrat vidim na terenu pri strankah vse vrste opreme in pripomočkov, ki jih dobijo po obisku trgovine z ortopedskimi pripomočki in opremo. Nekateri imajo bistveno preveč opreme, spet drugi lahko bistveno premalo ali neprimerno glede na stanje.

Nekatere stvari dobite na naročilnico, spet druge pa je potrebno kupiti.

Kaj dejansko potrebuje oseba, ki je nepokretna oz. težje pokretna?

Odgovor na to ni tako preprost in je odvisen od ogromno dejavnikov.

Najprej moramo vedeti kaj je bil vzrok, da ta oseba potrebuje to opremo in pripomočke.

Poškodbe (npr. kolka) zahtevajo hitro aktivacijo osebe (razen, če so navodila operaterja drugačna) in odlašanje z njo, lahko vodi do še večje  splošne oslabelosti. 
Pri možganski kapi in težjih sistemskih obolenjih je aktivacija postopna, vendar vedno na maksimumu zmogljivosti osebe.

Potem je pomembno kaj od osebe pričakujemo in koliko časa ter denarja imamo na voljo.

V kolikor razmišljamo o negovanju, potem se opremimo a pripomočki in opremo za nego. V kolikor pa o rehabilitaciji, potem se opremimo z opremo in pripomočki, ki omogočajo večjo aktivacijo.

Oprema, ki jo svetujem za vse težje pokretne in nepokretne osebe je sigurno električna bolniška postelja.

Električna bolniška postelja zaradi svoje prilagodljivosti višine omogoča lažje negovanje in vstajanje. Lahko pa jo učinkovito  uporabimo v začetni fazi rehabilitacije kot podporo medenice pri vstajanju.

Ne glede na težavo, je zelo pomembno, da se spodbuja čimbolj samostojno gibanje in se pomaga le tam, kjer oseba res ne zmore.

Različni tipi oseb in različni motivacijski dejavniki.

Osebe, ki so bile že pred nastopom težave neaktivne, večinoma sedeče in niso imele bistvene  motivacije za gibanje.

V takih primerih lahko že en malo bolj resen prehlad, gripa, človeka tako oslabi, da praktično obleži za vedno. V primeru poškodb, možganske kapi ali težjih obolenj, pa je pri taki osebi nepokretnost praktično neizbežna.

Načeloma te osebe, zaradi preteklega načina življenja, nimajo močne motivacije za rehabilitacijo, saj so se prepustile v usodo in ne vidijo potrebe po gibanju.

V tovrstnih primerih bi od opreme in pripomočkov svetoval poleg električne postelje še servirno mizico, trapez, če je oseba sposobna premikati roke ter pripomočke za nego v postelji (obračalka, anidecubitusna blazina, blazine oz. vzglavnik za zalaganje…).

Opcije so tudi dvigalo za presedanje v voziček, invalidski voziček, gosenice za invalidski voziček (omogočajo vožnjo po stopnicah)…

Seveda obstaja vedno možnost spremembe načina življenja. V kolikor oseba izrazi željo in voljo po spremembi, lahko z rehabilitacijo dosežemo določeno izboljšanje.

V tem primeru so potrebni tudi drugi pripomočki, ki jih bom opisal v nadaljevanju.

Potem imamo osebe, ki so bile pred nastopom težave aktivne v svojem domačem okolju (opravljale gospodinjska dela, hišna opravila…) ali širšem okolju (npr. sprehodi, kolesarjenje, služba, vsakdanji opravki…).

Te osebe ponavadi obležijo zaradi morebitne poškodbe (npr. zlom kolka), možganske kapi ali težjega sistemskega obolenja (npr. pljučnice, sepsa).

Za okrevanje imajo veliko boljšo predispozicijo, saj si želijo ponavadi čimprej vrniti k svojim dnevnim aktivnostim.

Za aktivacijo teh oseb je potrebno veliko več angažiranja svojcev. Najbolj pomembno za te osebe je, da jih ne “negujemo” preveč.

Te osebe imajo za seboj lahko kar težko izkušnjo in včasih se lahko zahvalimo le sodobni medicini, da so preživele.

Vse te izkušnje tudi v nas svojcih pustijo kar močan pečat in strah pred ponovnimi morebitnimi zapleti. Ravno pretiran strah pa je lahko tudi ovira za napredek.

Zelo pomembno je, da pomagamo pri dnevnih opravilih le toliko kot je potrebno in ne delamo namesto njih.

Oprema in pripomočki, ki bi jih priporočal v tem primeru so poleg električne postelje še, invalidski voziček in hojica pri težjih sistemskih obolenjih (vrsta hojice odvisna od stanja pacienta), sprehajalna palica, lahko sobno stranišče ter ostali pripomočki za izboljšanje funkcije.

Določeni pripomočki in oprema se med seboj izključujejo, zato jih ne morete dobiti preko zdravstva ampak le v samoplačniški režiji.

Zgoraj našteti pripomočki in oprema pri določenih stanjih so zgolj predlog in neobvezujoči. Prav tako pa je zaradi individualnosti vsakega posameznika zelo pomembno, da se pred nakupom posvetujete s strokovnjakom, ki bo po pregledu ocenil, kaj se lahko pričakuje od osebe in katere pripomočke, opremo potrebujete.

Top

Trenutno ste brez internetne povezave